De drang om te creëren zit me van jongs af aan in het bloed. Het geeft me een enorme voldoening om de ideeën die in mijn hoofd ronddwarrelen te materialiseren. Als goudsmid/ juweelkunstenaar ben ik dan ook helemaal in mijn element. 

 

Kunst en natuur lopen als een rode draad doorheen mijn leven. Als kind al kon ik tot rust komen in de natuur en helemaal opgaan in de structuur van boomstammen, het zonlicht dat door de kruinen speelde, friemelende beestjes in het mos,…

 

Ik heb altijd een levendige fantasie gehad en was voortdurend aan het creëren - van tekeningen en boetseerwerkjes tot verhalen en liedjes. De weg naar de academie was dan ook vlug gevonden, en behalve beeldende kunsten stortte ik me daar ook op muziek.

Als tiener besloot ik om me voltijds op muziek toe te leggen en ging studeren aan de muziekhumaniora in Hasselt. Na het afronden van deze studie koos ik voor de opleiding sociaal - cultureel werk, omdat ik met kunst wilde bezig zijn maar ook ‘iets voor de wereld’ wilde doen. Met mijn diploma van sociaal - cultureel werker op zak ging ik aan de slag bij een vzw waar ik jarenlang kunstprojecten opzette voor verschillende doelgroepen. 

 

Intussen bleef ik ook in mijn vrije tijd creatief bezig. Van schilderen tot keramiek en beeldhouwen, als ik maar kon creëren. In 2009 begon ik aan de opleiding tot goudsmid en voelde vanaf het eerste moment dat hier echt mijn hart lag. Vier jaar later behaalde ik mijn diploma met grote onderscheiding. Sinds 2015 volg ik een specialisatie-opleiding voor goudsmeden in Antwerpen.

 

De combinatie van het artistieke en het technische in juweelkunst spreekt me enorm aan.  Als goudsmid is het telkens opnieuw een uitdaging om ideeën te kunnen materialiseren. Elk stuk vraagt een andere aanpak, elke steen en elk metaal hebben hun eigenheid waar je rekening mee moet houden,… Het arsenaal aan technieken is eindeloos en ik vind deze voortdurende ontdekkingstocht fantastisch.

 

Mijn fascinatie voor de juweelkunst en technieken uit de oudheid hebben ook een sterke invloed op mijn werk. Ik heb grote bewondering voor onze voorouders die met enkel vuur en eenvoudige gereedschappen schitterende juwelen vervaardigden. Met de massale opkomst van 3D-printing in de juwelensector dreigt veel van de oude kennis en kunde verloren te gaan. In mijn atelier gebruik ik enkel ambachtelijke technieken en probeer ik oeroude werkwijzen te herontdekken en levend te houden

De natuur blijft mijn grootste inspiratiebron en haar eindeloze variatie aan vormen en structuren wordt weerspiegeld in mijn werk. Ik heb een enorme passie voor mijn vak en voel me elke dag opnieuw gezegend dat ik dit mag doen. Als juweelontwerpster kan ik doen wat ik van nature niet kan laten: creëren!

 

Daar komt nog bij dat je als goudsmid met fantastische, duurzame materialen kan werken: zilver, goud, edelstenen,… en ‘draagbare kunst’ creëert. Weten dat mijn creaties eeuwenlang blijven bestaan en gedragen en gekoesterd zullen worden door de eigenaar vervult me met dankbaarheid. ­Telkens één van mijn juwelen de weg vindt naar de persoon voor wie het bestemd is, voelt dat als de kroon op mijn werk.